Sobotu 6. apríla sa mládež rozhodla stráviť spoločné poobedie budovaním tímu a spoznávaním sa navzájom, za týmto účelom vedúci mládeže pozval odborníkov z Athletes in Action Slovensko, s ktorými máme už dlhoročnú spoluprácu pri príprave prázdninových športových klubov.

Stretli sme sa v zborovom byte a pekne, bok po boku ako rodina, sme sa naobedovali. Jedlo bolo vynikajúcim štartom a posilnením pre ďalšiu prácu, ktorú sme mali pred sebou. Na úvod sme pomocou obrázkov povedali niečo o sebe, čo o nás možno tí druhí nevedeli a zároveň sme vyjadrili očakávania od stretnutia. Tomáš Bachmayer si pre nás pripravil vtipné, ale najmä poučné minividea o dôležitosti spolupráce a sile kolektívu. V praxi sme vyskúšali ako v našom tíme funguje komunikácia bez slov, dostali sme za úlohu zoradiť sa na lano podľa výšky, podľa abecedy a podľa dátumu narodenia. Celkom dobre sme sa zorganizovali, takže nás čakalo ťažšie logické zadanie. Každý mládežník predstavoval číslo od 1 do 8 a na hracej ploche 3x3 sme sa mali presúvaním zoradiť od najmenšieho po najväčšie číslo (ako v hre Kamienky). Aj túto trochu náročnú úlohu sme, aj napriek miernym zaváhaniam, zvládli na výbornú. Diskutovali sme o našom správaní a pocitoch po týchto aktivitách, kto riadil a kto sa podriadil a prečo, či sme vzali zodpovednosť do svojich rúk alebo sme to prenechali druhému.

Neskôr každý mládežník dostal balíček (DISK) plný materiálov, za pomoci ktorých sme sa otestovali, aké sme osobnosti (dominantná, inšpirujúca, kooperatívna, svedomitá), čo je pre koho charakteristické. Zistili sme zaujímavé skutočnosti, vďaka ktorým už teraz vieme, ako ku komu pristupovať, pre koho je čo dôležité, koho treba podporiť, kto je extrovert a kto zase introvert atď. Aby sme si to všetko zapamätali, prirovnali sme sa k zvieratám lev/ doberman, vydra/chlpaté šteňa, pes/mačka, bobor/akvarijná rybička. Vypočuli sme si príbeh o štyroch mládežníkoch, ktorí pripravujú letný tábor, tzv. prípadová štúdia, nám pomohla vidieť rôzne osobnosti a ich správanie v konkrétnej situácii, keďže sme sa čisto náhodou v tom mnohí našli, viackrát sme sa nezdržali smiechu. Spoločne sme analyzovali komunikáciu, ktorá sa tam odohrala a prečo, k čomu sa dopracovali a navrhli riešenia a ako by im to (aj nám) mohlo lepšie „klapať.“

Na záver sme stručne (1-2 slovami) zhodnotili poobedie, ktoré sme spolu strávili a zo širokej ponuky vybrali sladkú odmenu na doplnenie energie. Keďže sa priblížili večer a ešte nám nejaké jedlo zvýšilo z obedu, tak sme za plným stolom spoločný čas aj ukončili.

Atléti nás tak motivovali spoznávať sa a pracovať na našom kolektíve, že sme aj ostatným (vtedy neprítomným) mládežníkom stručne zhrnuli, čo všetko sme sa naučili. Ešte raz sme sa stretli, prešli materiály, povedali si navzájom svoje plusy a mínusy. Veríme, že nás to posunie vpred, či už v otázke vzťahov alebo spolupráce na mládeži.

Vďaka Pánovi za službu Tomáša Bachmayera, Martina Moravčíka a Tomáša Ivaniča z AIA.

Odkaz na fotografie